Damp-open bouwen

Damp-open bouwen is een manier van bouwen die gebruik maakt van natuurlijke isolatie materialen met vochtregulerende eigenschappen. Door een damp-open constructie wordt een zogeheten ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmte regulering.

Verschil tussen Damp-open en damp-dicht
Damp-open of damp Diffusie-open is een manier van bouwen die er voor zorgt dat geen vocht problemen ontstaan in een gebouw. Dit wordt ook wel ademend bouwen genoemd.

Vocht
In een woning wordt veel vocht geproduceerd door onder andere koken, douchen, transpireren etc. Behalve door ventilatie en open ramen kan vochtige lucht (waterdamp) zich ook door de constructie een weg naar buiten banen. Er ontstaan echter problemen wanneer de relatief warme en vochtige lucht van binnen, condenseert in de relatief koudere constructie. Hierdoor ontstaat mogelijk schimmelvorming en op langere termijn zal dit het hout van de constructie aanpassen.

Damp-dicht Om de condensatie in de constructie te voorkomen wordt in de conventionele bouw aan de binnenzijde bijna altijd een dampremmende folie gebruikt. Deze folie voorkomt dat vocht binnen de woning de constructie kan intrekken om daar te condenseren. Deze dampremmende folie (vaak PE folie 0,2mm) wordt aan de binnenzijde van de isolatie direct achter de binnen beplating (bijvoorbeeld Fermacell of gipsplaat) geplaatst.

Een nadeel van deze manier van bouwen is de vochtophoping in het huishouden. Doordat vocht niet wordt afgevoerd ontstaat een ongezond binnenklimaat. Daarnaast is het in de praktijk bijna niet mogelijk om volledig damp-dicht te bouwen. Gaatjes in de folie door leidingen, spijkergaten en slordigheden zorgen ervoor dat vocht deels toch de constructie intrekt, maar nu zit opgesloten in een damp-dichte constructie. Met schimmelvorming als gevolg.

Damp-open
Het damp-open bouwen gaat uit van een andere gedachte. Door gebruik te maken van damp-open isolatie materialen en geen damp-dichte folie te gebruiken, zorg je voor voldoende damp-afvoer op tijdstippen dat de lucht droger is. Populair noemt men dit ook wel 'ademend' bouwen. De term ademen suggereert echter dat er sprake is van ventilatie door de constructie. Dit is niet zo.

De werkelijke dampstroom door de constructie is een factor 50-100 kleiner dan benodigd voor een minimale hoeveelheid. Bij het damp-open bouwen wordt vocht dat binnenshuis ontstaat afgevoerd door de constructie en afgegeven aan de buitenlucht. Belangrijk is een constructie die volledig damp-open is.

Hoe bouw je damp-open?
Voor een damp-open opbouw is het belangrijk dat in de constructie geen dampdichte materialen gebruikt worden. Het is dus niet mogelijk om een damp-open constructie te maken waarbij de dakbedekking bijvoorbeeld bitumen is. Een ander verschil dat er in een damp-open constructie nooit gebruik gemaakt wordt van een damp-dichte folie. Deze wordt simpelweg weggelaten. Verder is het belangrijk dat de gebruikte materialen in de constructie naar buiten toe steeds damp-opener zijn. Belangrijk is wel dat de constructie winddicht is.

 

Contact

Poortinga Bouw en ontwikkeling b.v.
Naarden - Franeker


Bezoekadres Franeker:
Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

Post adres:
Postbus 93
8800 AB Franeker

Bezoekadres Naarden:
Rubberstraat 9
1411 AL Naarden

 

POORTINGA BOUW

Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

: 0517-392625

© 2021 Poortinga Bouw | WMMEDiA