Energie neutrale woning

Een woning die geheel zelfstandig is en onafhankelijk van energie leveranciers, wekt zijn eigen nodige energie op en kan zelfs nog geld opleveren. We hebben het hier over een energie neutrale woning. De woning die nu nog als luxe word gezien maar over een aantal jaren de standaard zal worden. De overheid wil de CO2 uitstoot reduceren en daarbij spelen de energie neutrale woningen een belangrijk rol. Daarnaast bied een energie neutrale woning een aangenaam leefcomfort, en lage maandlasten.

Wat is een energie neutrale woning?

Een energie neutrale woning is een woning met een EPN van 0, daarom worden dit soort woningen ook wel nul(energie)woningen genoemd. Dit houdt in dat de woning geheel zelfstandig zijn energie kan opwekken en zo onafhankelijk is van derden. Maar alleen door zelfstandig energie op te wekken haal je nog geen EPN waarde van 0.

"Een energie neutrale woning verbruikt 4 á 5 maal minder energie dan een traditionele woning, en tot wel 2 maal minder energie dan een woning die conform het huidige bouwbesluit gebouwd is."

Energie Prestatie Norm (EPN-waarde)
De EPN waarde staat vandaag de dag op 0,4. Deze waarde kan niet meer gehaald worden door alleen maatregelen te nemen aan de schil van de woningen ( het bouwkundige onderdeel), maar zullen (luxe) installaties bij van pas moeten komen om deze lage EPN waarde te halen.

Gezondheid en energie neutraal wonen
Er wordt veel geschreven, dat woningen die energie neutraal zijn, een comfortabel leef comfort hebben, en dat het goed is voor de gezondheid. Echter wordt er veel geklaagd door mensen, die dergelijke (luxe) installaties in hun woning hebben. Om de EPN waarde nul te bereiken worden te veel installaties in een woning geplaatst. Nadeel hiervan is, dat er vaak geen rechtstreekse natuurlijke ventilatie meer in een woning komt. Hierdoor kan een "house building syndrome" worden gecreëerd. Bij het "house building syndrome" is het binnenklimaat niet op een gezond peil. Het is te warm of te koud, de lucht is vies en muf of het tocht teveel.

Balansventilatie
Uit een artikel van Vereniging Eigen Huis blijkt dat balansventilatie met warmteterugwinning alleen dan goed functioneert wanneer de installatie voldoet aan onderstaande punten.

  • Balansventilatie goed berekend wordt;
  • Balansventilatie goed aangebracht wordt;
  • Balansventilatie goed onderhouden wordt.
Poortinga informeert u graag nader over gebruik en onderhoud van het WTW systeem dat zorgt voor een gunstiger EPN-waarde en een prettige en gezond leefklimaat binnenshuis.

 

Contact

Poortinga Bouw en ontwikkeling b.v.
Naarden - Franeker


Bezoekadres Franeker:
Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

Post adres:
Postbus 93
8800 AB Franeker

Bezoekadres Naarden:
Rubberstraat 9
1411 AL Naarden

 

POORTINGA BOUW

Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

: 0517-392625

© 2021 Poortinga Bouw | WMMEDiA