Herenhuis

Monumentale uitstraling: hoog en statig
Herenhuizen grijpen terug op het Hollandse classicisme uit de 17e/18e eeuw. De hoge verdiepingen, twee volledige woonlagen tot dakgoothoogte en een symmetrische gevelindeling stonden en staan voor status. Monumentaal wonen dankzij een uitgekiende combinatie van authentieke details. De herenhuizen van nu refereren aan historische voorbeelden, maar hebben wel een eigentijds tintje gerkegen. Vaak gaat het om vrijstaande (land)huizen die vooral tot hun recht komen op een flinke kavel. De Hedendaagse variant van een herenhuis bestaat in de regel uit twee bouwlagen en volwaardige zolder. Waarbij de dakgoot minimaal op de eerste verdieping ligt.

Voorbeelden van Herenhuizen

Goten en plinten
Een herenhuis heeft nog steeds die kenmerkende 'hoge gootlijn', waardoor het hoogte-effect optimaal is. De goot kan naar wens versierd worden met een klassiek geprofileerde houten sierrand. Bij voorkeur geschilderd in gebroken of creme, dat mooi afsteekt tegen de matgrijze dakpannen. Een andere chique decoratie is het zogenaamde trasraam. Om de woning loopt een hardstenen rand die de onderste metselstenen afdekt. Deze band kan effen zijn, maar ook gegroefd worden, een decoratie die de steenhouwer aanbrengt.

Verticale symmetrie
Herenhuizen zijn onmiskenbaar monumentaal, te danken aan de statige bouwmassa en de verticale symmetrie. Vaak benadrukt door sierlijke kolommen van metselwerk in relief langs de voorgevel. Ook de kozijnen worden vaak staand geplaatst om de verticale belijning nog eens te onderstrepen. Voor de buitenvensterbanken worden duurzame materialen toegepast zoals natuursteen of beton. Het aangezicht van het herenhuis is door de jaren heen onveranderd gebleven. De in het midden van de gevel geplaatste voordeur wordt niet zelden geaccentueerd door een risaliet. Als bekroning hiervan zien we vaak een fronton, een driehoekig topsegment. Soms nog versierd met een rond of ovaal raam.

Tuingericht
Hoewel de ramen groot zijn, heeft een herenhuis aan de voorzijde minder raamoppervlak dan aan de achterkant. Wel is de voorkant rijker gedecoreerd. De zijkanten zijn redelijk gesloten. Qua uitzicht ligt het accent op de tuin. Een erker of serre kan het royale woonoppervlak nog verder vergroten en het huis in harmonie brengen met de tuin. Om de woning letterlijk op een voetsuk te zetten, wordt het huis soms nog op een terp(je) gebouwd. Een stijvolle tuin maakt het plaatje af. Aansluitend op de belijning van het pand, wordt er meestal gekozen voor een geometrisch ontwerp. Groenblijvende of bladhoudende beplanting accentueert ook in de winter zichtlijnen en perspectief.

> Bekijk ook de pagina over de Klassieke stijl
 

Contact

Poortinga Bouw en ontwikkeling b.v.
Naarden - Franeker


Bezoekadres Franeker:
Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

Post adres:
Postbus 93
8800 AB Franeker

Bezoekadres Naarden:
Rubberstraat 9
1411 AL Naarden

 

POORTINGA BOUW

Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

: 0517-392625

© 2021 Poortinga Bouw | WMMEDiA