Veelgestelde vragen: Kavel

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet bij staan, dan kunt u ons uiteraard bellen of stel hier uw vraag per mail en zullen wij u alsnog van de benodigde informatie voorzien. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (0517) 392625.

Als u op zoek bent naar een bouwkavel dan kunt u zich via diverse kanalen laten inschrijven. Poortinga adviseert u graag in dit proces.

Bouwkavels die via de gemeente worden verkocht, worden aan kopers aangeboden via wachtlijsten of door loting. Als u van plan bent om te bouwen in een bepaalde gemeente, informeer dan altijd bij de desbetreffende gemeente (Dienst Bouw- en Woningtoezicht) of er bouwkavels beschikbaar zijn of komen.

Wilt u meer informatie over het verkrijgen van een bouwkavel?
Vraag naar de gratis brochure of neem contact op.
Bij de aankoop van een bouwkavel moet u met verschillende aspecten rekening houden. De tips van Poortinga helpen u beter voorbereid te zijn bij de aankoop van een bouwkavel.
 • Aankoop bouwkavel
 • Voor de aankoop van een bouwkavel kunt u bij de gemeente opvragen of de grond een woonbestemming heeft en wat de bebouwingsvoorschriften zijn. De gemeente kan namelijk richtlijnen vastleggen met betrekking tot goothoogte, nokrichting, inhoud, bouwstijl, etc.
 • Ligging kavel
 • Houd (naast afmeting en prijs) rekening met de ligging van de kavel ten opzichte van bestaande of toekomstige bebouwing in de omgeving. Ook de ligging ten opzichte van de zon en de infrastructuur met wegen, scholen en winkels, kunnen van doorslaggevende betekenis zijn bij de beslissing tot de aankoop van een bouwkavel.
 • Ter plaatse bekijken
 • Ga altijd ter plaatse de bouwkavel bekijken en laat u daarbij indien mogelijk door een deskundige ondersteunen. Koopt u een bouwkavel in een nieuwbouwplan van de gemeente, dan zorgt de gemeente vrijwel altijd voor een schoongrondverklaring.
 • Schoongrondverklaring
 • Koopt u de bouwkavel niet van de gemeente, maar van een particulier, dan is de verkopende partij niet verplicht een zogenaamde schoongrondverklaring af te geven. Als u een bodemonderzoek wilt laten uitvoeren, komen die kosten voor uw eigen rekening. Aangezien de grond nog in eigendom is bij de verkoper, mag een bodemonderzoek overigens alleen worden gedaan na instemming van de verkopende partij.
Bepaal vóór aankoop van de kavel, eventueel in overleg met uw hypotheekadviseur, de hoogte van uw budget.

Ontwikkel uw plannen
Poortinga helpt u graag bij het verder ontwikkelen van uw plannen:
 • via deze website;
 • via de brochure van Poortinga;
 • via een persoonlijk advies op telefoonnummer: (0517) 392625.
Bepaal uw stijl
Zo kunt u zelf bepalen welke woningtypes en stijlen u aanspreken.
Vraag voor meer informatie gratis onze brochure aan.
Het zoeken naar geschikte bouwgrond is niet eenvoudig, omdat er meestal veel belangstelling is voor kavels en er dus wachtlijsten zijn. Informeer voor een kavel eerst bij de gemeente waar u woont of wilt gaan wonen. De gemeente kent de bestemming van alle grond in haar gebied, dus ook de (toekomstige) woonbestemming. Soms kunnen oude panden een woonbestemming krijgen met een CPO-project of zijn er kluswoningen te koop waar u een PO-project van kunt maken. Daarnaast kunt u ook plaatselijke makelaars raadplegen of op internet zoeken. Er zijn verschillende sites waarop kavels worden aangeboden, bijvoorbeeld www.bouwkavels.nl, www.bouwkavelsonline.nl en www.funda.nl.

Bij de koop van een kavel loopt u meestal de volgende stappen door:
 • Inschrijven op een kavel of aanmelden voor de loting;
 • Verkoopgesprek met de aanbieder van de kavel (dit kan de gemeente zijn, een makelaar of de projectontwikkelaar);
 • Optieovereenkomst. Na ondertekening hiervan wordt de kavel een bepaalde periode voor u gereserveerd;
 • Koopovereenkomst. Pas wanneer het voorlopige ontwerp is goedgekeurd, tekent u de definitieve koopovereenkomst.
Randvoorwaarden
Inventariseer voordat u de grond koopt alle beperkingen en randvoorwaarden die gelden. Welke (bouw)mogelijkheden staan er in het bestemmingsplan voor uw kavel, maar ook voor de omgeving? Staan er beperkingen in het koopcontract of de gronduitgiftevoorwaarden? Check ook de voorschriften die de gemeente stelt ten aanzien van de noodzaak voor een bouwvergunning, het type bouwwerk of het gebruik van de woning.
 

Contact

Poortinga Bouw en ontwikkeling b.v.
Naarden - Franeker


Bezoekadres Franeker:
Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

Post adres:
Postbus 93
8800 AB Franeker

Bezoekadres Naarden:
Rubberstraat 9
1411 AL Naarden

 

POORTINGA BOUW

Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

: 0517-392625

© 2021 Poortinga Bouw | WMMEDiA