Veelgestelde vragen: Maatwerk

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen. Mocht uw vraag er niet bij staan, dan kunt u ons uiteraard bellen of stel hier uw vraag per mail en zullen wij u alsnog van de benodigde informatie voorzien. Wij zijn te bereiken op telefoonnummer (0517) 392625.

Er zijn twee gangbare begrippen die in de bouw gebruikt worden voor de staat waarin een huis wordt opgeleverd: 'sleutelklaar' en 'casco'. Per persoon en bouwbedrijf verschillen de interpretaties van deze begrippen vaak nogal. Poortinga is hier graag duidelijk in.

Sleutelklaar
Sleutelklaar wordt door bouwend Nederland verschillend geïnterpreteerd. Grofweg betekent het dat de woning geheel afgebouwd wordt, maar vaak blijken meerdere zaken toch niet inbegrepen te zijn. Dat geeft niet, mits maar duidelijk gemaakt wordt waar de klant aan toe is. Op die manier wordt u niet onaangenaam verrast.

Poortinga is graag duidelijk: aanleg van een keuken en leges- en aansluitkosten zijn niet bij de basisprijs inbegrepen. Er is gerekend op een strokenfundering met een aanlegdiepte van 95 cm -Peil. Eventuele meerkosten ten behoeve van heiwerk en dergelijke zijn verrekenbaar.

U kunt er echter ook voor kiezen om uw huis helemaal compleet door Poortinga te laten afwerken, zodat u echt alleen maar de sleutel hoeft om te draaien op de dag van oplevering.

Casco
Casco wil zeggen dat Poortinga de ruwbouw doet. De gehele afwerking van de woning komt dan voor uw eigen rekening. Poortinga bouwt de woning zover dat deze wind- en waterdicht is. De dakpannen zijn dan gelegd en kozijnen, ramen, deuren en glaswerk zijn aangebracht. Ook het metselwerk aan de buitenkant van de woning wordt bij casco door Poortinga uitgevoerd.

Alle werkzaamheden die normaal gesproken vallen onder de afbouwfase, zullen dan door u zelf geregeld moeten worden. U moet dus rekening houden met binnenwanden, binnendeurkozijnen, afwerkvloeren, stucwerk, installatiewerk, tegelwerk, sanitair, aftimmerwerk, schilderwerk, de trap en andere bijkomende werkzaamheden die voor uw eigen rekening komen.

Houd er rekening mee dat het bouwen van al deze onderdelen veel tijd kost en specialistische kennis vergt als u het zelf wilt doen. Als u het uitbesteedt, krijgt u te maken met veel verschillende toeleveranciers en veel onoverzichtelijk papierwerk.

Kortom: Pas op voor verkeerde zuinigheid, want u bent zelf verantwoordelijk voor de in eigen beheer uitgevoerde werkzaamheden.

Tussenvormen
Natuurlijk is hierbij altijd de mogelijkheid om 'half casco' te laten bouwen. U geeft dan zelf precies aan welke werkzaamheden u in eigen beheer wilt uitvoeren en wat Poortinga uitvoert.

U heeft plannen om een nieuw huis te laten bouwen, maar wilt wel graag weten of dat plan financieel haalbaar is. De adviseurs van Poortinga brengen u de kosten duidelijk in beeld, kosteloos en vrijblijvend. Niet alleen een aantrekkelijk geprijsde basisuitvoering, maar meteen ook alle door u aangegeven persoonlijke wensen. Op die manier komt u nooit voor verrassingen.

Binnen budget
Natuurlijk wilt u de plannen voor uw nieuwbouwhuis binnen het gestelde budget realiseren. Dat is meer dan alleen het bepalen van de m3-prijs x de inhoud. Een goede specificatie en een duidelijke productomschrijving zijn onmisbaar. Het is voor u als opdrachtgever toch belangrijk om te weten wat u precies krijgt voor uw geld.

Deskundige begeleiding
Wij brengen vóóraf alle kosten voor het bouwen van uw nieuwe huis in kaart, stellen samen met u de technische tekeningen op, dienen uw bouwaanvraag in bij de gemeente en verzorgen het gehele bouwtraject tot en met de oplevering. Vraag direct de gratis brochure aan.

Aan een huis bouwen zijn veel kosten verbonden die u in eerste instantie misschien niet verwacht. Let u bij het bouwen van een huis op verschillende bijkomende kosten.

Bijkomende kosten
 • Legeskosten. Deze kosten verschillen per gemeente. Gemiddeld bedragen deze kosten ongeveer 2% van de aanneemsom (excl. grondkosten). Kijk hiervoor ook op www.bouwleges.nl;
 • aansluitkosten nutsbedrijven (gas, water, elektra en riolering). Ook deze kosten verschillen per regio. Meestal liggen de kosten tussen 4.000 en 5.000 euro;
 • Keuken. Deze kosten zijn afhankelijk van het type keuken dat u in uw huis wilt bouwen;
 • Heiwerk. Eventuele extra kosten voor heiwerk of grondverbetering;
 • Bestrating;
 • Inrichting van uw huis;
 • Wandafwerking in het interieur van uw huis;
 • Tuinaanleg.
Inbegrepen bij Poortinga
 • Reiskosten (behoudens bijzondere situaties);
 • ontwerp- en constructeurskosten;
 • tegelwerk;
 • sanitair;
 • het regelen van de aanvragen van welstandsgoedkeuring en de bouwaanvraag(omgevingsvergunning).
Door de bodemcondities is heiwerk vaak vereist bij de bouw van een nieuw huis. Aan de hand van een zogenaamd sonderingsrapport wordt de lengte van de heipalen bepaald. In sommige gevallen is er al een rapport aanwezig van de kavel of een kavel in de directe omgeving. Het is verstandig om hier vooraf naar te informeren.

Sonderingen
Bij Poortinga zijn 2 sonderingen al opgenomen in de basisprijs. Van tevoren vertellen wij u welk bedrag u dient te reserveren voor het heiwerk. Dit is afhankelijk van het aantal palen dat gebruikt moet worden. Poortinga maakt bij het heiwerk gebruik van heiwerk met randbalk in plaats van betonstroken.

Extra kosten
In sommige gevallen zijn er extra kosten aan het heiwerk verbonden. Deze extra kosten zijn nodig voor het nemen van extra maatregelen in verband met belendende bebouwing.

Voor het opstellen van een offerte hebben wij verschillende gegevens nodig. Deze gegevens zijn in de oriënterende fase vaak nog niet bekend. Voordat u een offerte aanvraagt bij Poortinga, raden wij u aan enkele voorbereidingen te treffen.

Oriënterende fase
In de oriënterende fase is het verstandig om eerst brochures bij verschillende bedrijven en catalogusbouwers aan te vragen. Deze adressen vindt u in vakbladen, zoals Huis, Kavel&Huis, Van Eigen Grond naar Eigen Huis, Droomhuis en Alles over Wonen. Deze bladen zijn te verkrijgen bij de tijdschriftenhandel. Ook het internet kan u hierbij helpen.

Open Huizen
Poortinga raadt u ook aan om zogenaamde Open Huizen en/of modelwoningen te bezichtigen. Zo krijgt u inzicht in de afmetingen en de verschillende niveaus van afwerking.

Gemeente
Het is belangrijk dat u van tevoren bij de gemeente informeert naar de bebouwingsvoorschriften die gelden voor uw kavel. Vaak stelt de gemeente hier verschillende eisen aan, zoals goothoogte, nokrichting, bouwstijl, etc. Door vooraf te informeren voorkomt u dat plannen achteraf niet uitvoerbaar blijken doordat de gemeente geen medewerking verleent.

Maak een afspraak
Wanneer u bovenstaande zaken heeft geregeld en (een optie op) een eigen bouwkavel heeft, is het een goed moment om een afspraak te maken met een adviseur van Poortinga. Bespreek al uw eisen en wensen met de adviseur, zodat hij u precies kan vertellen of uw plan te realiseren is en wat het gaat kosten. Deze bespreking is bij Poortinga geheel vrijblijvend en kosteloos.

De bouwkosten / aanneemsom is de grootste kostenpost en bevat alle materiaalkosten, arbeidskosten en opslagen (winst- en risico, algemene kosten, CAR-verzekering en algemene bouwplaatskosten). Ze hangen sterk af van het ontwerp van de woning: gebruikte materialen, gekozen bouwsysteem, installaties, bouwkundige detaillering, afmetingen van de woning, afwerkingsniveau. Voor het maken van een inschatting van de bouwkosten kun je eenheidsprijzen gebruiken. Het lastige hierbij is wel dat het niet altijd duidelijk is wat wel en wat niet in de prijs of kostenraming zit. De eenheidsprijs hangt natuurlijk ook af van de grootte van de woning. Bij een relatief kleine woning tikt een duur bouwelement in de m2 kosten vanzelfsprekend harder aan dan bij een groot huis.

Door alle keuzevrijheid bij een nieuwbouwwoning is het verleidelijk in eerste instantie voor allerlei mooie maar ook kostbare opties te gaan. Om de bouwkosten indien nodig te drukken valt er van alles te bezuinigen.

Bezuinigen in ontwerp
Afhankelijk van het ontwerp is er al snel veel te bezuinigen:
 • Minder glasoppervlak, wat (meestal) duurder is dan geveloppervlak;
 • Minder geveloppervlak. Inbouwen is vanzelfsprekend goedkoper en heeft ook nog een positieve invloed op de EPC, waardoor er wellicht minder maatregelen nodig zijn om de norm te halen;
 • Weglaten van verspringingen in de gevel, die zorgen voor extra geveloppervlak en isolatiemateriaal;
 • Kostbare (bijv. metalen of glazen) trappen vervangen door veel goedkopere vurenhouten trappen;
 • Kleiner ontwerp: minder vloeroppervlak. Dit kan hard gaan aangezien niet alleen de bouwkosten omlaag gaan, maar er ook minder vloer, wand en plafond is om af te werken. Ergens ligt hier wel een kantelpunt, waaronder het niet meer voordelig is om kleiner te bouwen. De kosten die min of meer onafhankelijk zijn van de grootte van de woning krijgen dan de overhand waardoor de eenheidsprijs van het huis (m2 kosten) zal stijgen en een nog kleiner huis niet zomaar meer goedkoper is;
 • Weglaten van 'extra' elementen in het ontwerp, zoals een daklichtbox, vouwdeuren, louvrepanelen, etc...
Zelf uitvoeren
Afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt met klussen, kun je natuurlijk zelf ook aan de slag! De vraag is natuurlijk of je het zelf wilt uitvoeren, het geeft immers extra risico's (eigen verantwoordelijkheid) en regelwerk. Eenvoudige klussen zonder of met weinig risico kunnen zijn: schilderwerk, afwerken van tuin of dakterras en leggen van de vloeren. De volgende stap kan het zelf plaatsen van de sanitaire toestellen en afwerken van de badkamer en toiletten zijn, en echte klussers kunnen overwegen om bepaalde elementen van de installaties zelf aan te leggen.

 

Contact

Poortinga Bouw en ontwikkeling b.v.
Naarden - Franeker


Bezoekadres Franeker:
Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

Post adres:
Postbus 93
8800 AB Franeker

Bezoekadres Naarden:
Rubberstraat 9
1411 AL Naarden

 

POORTINGA BOUW

Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

: 0517-392625

© 2021 Poortinga Bouw | WMMEDiA