Villa

Tuingerichte architectuur: licht en ruimtelijk
Een villa staat voor ruimte, licht en leefbaarheid. Individueel ontworpen en voorzien van een speels dak met lage dakgoot, zeer ruimtelijke vertrekken en niet zelden een veranda, serre of inpandig balkon.Aan een villa worden eigentijdse eisen als comfort, licht, lucht en ruimte ruimschoots ingewilligd. Hoewel er zeer verschillende opvattingen zijn over het begrip villa zijn er toch een aantal gemeenschappelijke kenmerken te ontdekken.

Voorbeelden van Villa's

Traditionele stijl
Nederland staat vol met villa´s uit de eerste helft van de 20e eeuw. In tegenstelling tot hun voorgangers zijn ze licht en helder. Plattegrond, dakvorm en gevelindeling zijn per definitie asymmetrisch. De nadruk ligt op de parterre maar zijn wel voorzien van een functionele verdieping. Heel vaak is de villa gestuukt of wit geverfd, waardoor het metselverband en de steensoort van ondergeschikt belang zijn. Heel karakteristiek is een houten topgevel decoratie. Traditionele villa's hebben in veel gevallen een glooiend rieten dak met dito dakkapellen. Er kan ook gekozen worden voor een pannendak in een willekeurige kleur. Schoorstenen zijn meestal in dezelfde asymmetrische stijl gebouwd als de woning. Vaak afgewerkt met een sierkap of een afdekplaat van natuursteen of beton.

Amerikaanse stijl
Uitbundig en aandacht trekkend. Dat zijn de villa's in Amerikaanse 'suburb' stijl. Onderstreept door de lichte kleuren, houten afwerking en de fantasierijke architectuur van de entree. In contrast met de lichte kleurstelling van de gevels, zien we vaak een donker dak, gedekt met leien of bijv. zink. Dakkapellen contrasteren vaak de vorm van het dak of zitten op een ongebruikelijke plaats. Hier ligt de nadruk op de begane grond. Horizontale lijnen zijn belangrijk, geaccentueerd met grote overstekken. Raampartijen zijn erg groot. We zien forse kozijnen en grote glaspartijen.

Moderne stijl
De eigentijdse villa wordt vooral gekenmerkt door geometrische vormen, geïnspireerd op het 'nieuwe bouwen' van o.a. de architect Le Corbusier. Een variant daarop zijn de ontwerpen van één bouwlaag met platdak (bungalow). De strakke, rechte vlakvormen worden uitgevoerd in diverse materialen met nadruk op beton. Typerend voor deze modernistische stijl is het werken met glas, vaak in combinatie met stalen kozijnen. Baksteen komen we minder tegen, hetzij als apart gemetseld detail. Recent is bij de bouw van moderne villa's een nieuwe weg ingeslagen met de zoektocht naar herinterpretaties van traditionele materialen als riet, zink of baksteen.

 

Contact

Poortinga Bouw en ontwikkeling b.v.
Naarden - Franeker


Bezoekadres Franeker:
Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

Post adres:
Postbus 93
8800 AB Franeker

Bezoekadres Naarden:
Rubberstraat 9
1411 AL Naarden

 

POORTINGA BOUW

Anna Maria van Schurmansingel 41
8801 JR Franeker

: 0517-392625

© 2021 Poortinga Bouw | WMMEDiA